Salomon Speedcross 5 – patika za izlazak iz zone komfora!

U okviru 5. Jesenjeg Planinarskog maratona na Fruškoj Gori dobili smo priliku da testiramo patike brenda ”Salomon”, zahvaljujući našim prijateljima Beosporta. Testirani su modeli iz Cross serije, gde su ubačeni novi modeli patika. Serija je proširena na AlphaCross i SuperCross. Istini za volju, ono što smo svi mi ozbiljno zaraženi virusom trčanja po planini očekivali je perjanica i top model Speedcross 5.

Ovo je peta serija proslavljenog modela, koji se sigurnim korakom već 10 godina penje na pobednička postolja i osvaja srca trkača svojim agresivnim izgledom, specifičnim načinom pertlanja, dugotrajnošču i pouzdanošću.

Moj prvi kontakt sa Salomon Speedcross patikama je bio pre nekih 5 godina, sa trećom iteracijom. Iste koristim i danas, ali ne toliko za trčanje, s obzirom da sam pristao na kompromis poslednjeg preostalog para sa velikim popustom, ali za trećinu broja manje. Da, moram da napomenem da Salomon EU brojeve računa sa trećinama (kao Adidas ili Hoka), što bi značilo ako ste broj 45 (11), a dužina gazišta vam je 29cm, onda od Salomona uzimate broj 45 i 1/3.

Iskusniji kažu da se ”pobednička formula ne menja” i da su promene u prethodne tri iteracije patika bile vrlo blage i kozmetičke prirode. Možemo reći da je 5 serija doživela ipak malo jače nadogradnje.

I dalje je to jedna čvrsta patika, koja fiksira stopalo, sa visoko pozicioniranom petom (pad peta – prsti je 10mm). Ono što je pohvalno da je puno mekša, a zaštita napred je standardno odlična. Svakako patika za duge i zahtevne trail deonice.

Speedcross 5 dolazi i sa oznakom GTX, gde je jedina razlika Gore-Tex membrana. Lično mislim da su standarne bolje jer stopalo diše, ali ako se susrećete često sa vlažnim ili snežnim podlogama, GTX je model za vas.

Salomon Speedcross smo testirali na delu staze Malog istočnog fruškogorkog maratona u dužini od 26 kilometara. Odrađen je jedan dobar trening na suvom, relativno prašnjavom terenu punom opalog lišća, sa dosta kamenja, delom i po makadamskom putu. Speedcross 5 se tu odlično snalazi. Po meni, možda je bolji za zimske uslove, ima vrhunsku upravljivost i stabilnost za mekše podloge (blato, sneg). Verujem da tu retko koja patika može da joj parira.

Na suvom takođe radi posao, brza je, ne dozvoljava vam da se opustite. Ima dobar grip. Na momente, pri jačem spustu ako niste fokusirani, lako može da vas prevari i da izgubite kontrolu. Naročito ako ima sitnog kamenja sakrivenog ispod opalog lišća. Definitivno patika za vrhunske trkače i rezultate.

Gazeći deo patike je deblji i prilično ojačan u odnosu na prethodne modele, kramponi (chevron lugs) su izmenjeni, fantastično prijanjaju i zabadaju u zemlju. Uložak je standarni OrthoLite i daje dobru mekoću. EnergyCell je tu za srednji deo đona i tu je možda učinjen i najveći pomak. Patika je mnogo mekša od prethodnih. Mnogo bolje absorbuje udarce i ne osećate svaku neravninu.

SensiFit tehnologija u gornjem delu drži stopalo fiksirano vrlo čvrsto. To je jedna od stvari koja je kod Speedcross patka bez kompromisa. Takođe, tu je sad već kultni Quicklace sistem pertlanja. Salomon Speedcross 5 je definitivno patika namenjena trkačima sa užim stopalima, mada postoji i poseban širi (wide) model.

Ono čime sam dodatno impresioniran je fiksirana peta, pruža odličnu stabilnosti i u mnogome je unapređena u odnosu na prethodne serije modela. Pad peta – prsti je 10mm i to nekome može biti problem, ali se brzo naviknete. Svod stopala ima odličnu potporu.

Da li je ”Speedcross 5” kralj planinskog trčanja?

Ima tu reputaciju, definisao je standarde u ovoj kategoriji. Nova serija je to samo učvrstila, poboljšala i potvrdila. Možda je ipak radilica, radni konj koji trpi sve udarce, izazove, vremenske uslove i ide dalje, gura trkače do novih ciljeva probijajuci limite. Ja kažem to je patika za izlazak iz zone komfora, a još pride i dobro izgleda. Cena koja ide uz to je možda čak i malo niža u odnosu na cene konkurenata, što dodatno svrstava patiku u ”best buy” u kategoriji traction patika, naročito na našem tržištu.

 

Aleksandar Radukin