5. JESENJI PLANINARSKI MARATON NA FRUŠKOJ GORI (26.10.2019.)

Ovaj maraton je zamišljen isključivo kao SPORTSKO-REKREATIVNA MANIFESTACIJA KOJA NEMA TAKMIČARSKI KARAKTER, jer je naglasak na rekreativnoj aktivnosti koja podrazumeva kretanje po šumskom, ponekad i divljem, pojasu brdovite Fruške gore, što će vam sigurno doneti blagodeti i za telo i za um.

Za ovu subotu (09:00 START), smo vam pripremili 3 staze, različite težine, dužine i visinske razlike. Imaćete priliku da odaberete stazu prema vašem trenutnom psiho fizičkom stanju, a oni najodlučniji će imati priliku da prođu deo staze koji pripada Ultra ekstremnom fruškogorskom maratonu, delu kojim se vrlo retko ide i koji je dosta zahtevan i izuzetno lep. U ovom delu ići ćete stazom sa vrlo strmim usponima i silascima, proćiće te kroz Dumbovački potok, spuštaćete se obezbeđenim pravcem niz Dumbovački slap. To dalje znači, da ćete na ovoj stazi podjednako angažovati sve delove tela, od članaka, preko butina, kukova, do vrata i ramenog pojasa, a da ne govorimo o tome da ćete zaboraviti na stres i sivu svakodnevnicu koja nam redovno nepozvana kuca na vrata porodičnog doma.

OPIS STAZE:

MINI MARATON – Ukupna dužina staze je 4,1 km.    Usponi/silasci na stazi 180 m.

Start je na Popovici.

Staza je namenjena predškolcima, mlađim učenicima i onima koji prvi put dolaze na Jesenji maraton. Kretanje je u zatvorenoj formaciji (na početku i kraju kolone su članovi Planinarskog društva – vodiči).

Cilj je na Popovici.

TREK STAZE možete pronaći OVDE: https://goo.gl/heQmJn

Staza će biti otvorena 2 sata.

 

HOBI MARATON – Ukupna dužina staze je 10,1 km.    Usponi/silasci na stazi 470 m.

Start je na Popovici.

Prva kontrolna tačka – Kraljeva stolica. U vašoj kontrolnoj knjižici nosi oznaku KT9.

Druga kontrolna tačka – Izvor Zvečan. U vašoj kontrolnoj knjižici nosi oznaku KT24.

Cilj je na Popovici.

TRACK STAZE možete pronaći OVDE: https://goo.gl/UfdY9k

Da bismo vam omogućili da stazu uspešno prođete, staza će biti otvorena 4 sata.

 

MAXI MARATON – Ukupna dužina staze je 25,094 km.   Usponi/silasci na stazi 1.188 m.

Start je na Popovici.

Prva kontrolna tačka – Kraljeva stolica. U vašoj kontrolnoj knjižici nosi oznaku KT9.

Druga kontrolna tačka – Brankovac. U vašoj kontrolnoj knjižici nosi oznaku KT21.

Treća kontrolna tačka – Vrata raja. U vašoj kontrolnoj knjižici nosi oznaku KT22.

Četvrta kontrolna tačka – Zmajevac. U vašoj kontrolnoj knjižici nosi oznaku KT23.

Peta kontrolna tačka – Izvor Zvečan. U vašoj kontrolnoj knjižici nosi oznaku KT24.

Cilj je na Popovici.

TRACK STAZE možete pronaći OVDE: https://goo.gl/P3Em6R

Da bismo vam omogućili da stazu uspešno prođete, staza će biti otvorena 8 sati.

 

PRIJAVE

Primanje prijava i izdavanje kontrolnih knjižica na startnom mestu na Popovici, je u subotu 26.10.2019. godine od 7:00 do 8:45 sati.

MOLIMO VAS DA PRIJAVU ZA UČEŠĆE POPUNITE KLIKOM NA SLEDEĆI LINK: https://trka.rs/event/136/ NAJKASNIJE DO ČETVRTKA 24. OKTOBRA 2019.

(Nakon uspešno završene prijave, na Vašu email adresu će stiće primerak ispunjene uplatnice. Tek nakon izvršene uplate, Vaša prijava je kompletna!!!)

KOTIZACIJA

Kotizacija za učešće na 5. Jesenjem maratonu iznosi:

 • Od 01.06.2019. do 24.10.2019. godine – 300,00 dinara,
 • Na sam dan manifestacije – 400,00 dinara.

Uplatu obavezno izvršite na tekući račun, zaključno sa danom 24.10.2019. godine (Kotizaciju možete platiti za više osoba jednom uplatinicom).

Dokaz o uplati (uplatnicu) predajete licu kod kojeg prijavljujete vaše učešća na Maratonu.

Svi koju uplatu kotizacije nisu izvršili do 24.10.2019., uplatu će moći izvršiti gotovinski na dan maratona 26.10.2019. od 7:00 do 8:45 sati.  Zbog obaveza koje imamo na dan maratona, MOLIMO VAS DA UPLATA NA DAN MARATONA BUDE ZAISTA IZUZETAN I  OPRAVDAN SLUČAJ.

 

MARKACIJE NA STAZI

Od Starta na Popovici, preko KT Kraljeva stolica, pa do odvajanja maratonske staze za Vrdnik, vodi nas markacija: beo krug i crveno srce u sredini.

Od odvajanja redovne-stalne markirane staze za Vrdnik na grebenskom putu, dalje prema Zmajevcu vodi nas grebenskom stazom oko 400 metara (pored asfaltnog puta) crveno-bele plastične trake okačene na stazi, a dalje do Zmajevca i Brankovca vodi nas redovna markacija (beo krug sa crvenim srcem).

Od KT Brankovac do Dumbovačkog potoka i slapa, KT Vrata raja, Malog potoka, vidikovca Gradac, KT Zmajevac, KT Izvor Zvečan, Popovica – cilj, vodi vas markacija beo krug sa crvenim srcem u sredini.

Nastojmo da ovaj naš 5. Jesenji maraton ne bude samo sport i rekreacija, već i ljubav, hobi, lepota druženja…….sve više otuđenih ljudi koje spaja lepota i priroda u njoj.

Pravo učešća na ovoj manifestaciji imaju svi koji se osećaju zdravi i sposobni da mogu da savladaju ovu stazu sa ovom visinskom razlikom, bez obzira na vremenske prilike/neprilike. Savetujemo, povedite i svoju decu na ovu aktivnost i tako ih na vreme usmeravajte na boravak u prirodi i aktivnosti u njoj. Ako borave u prirodi, sprečićete da budu gojazna, bezvoljna, biće zdravija, a imaće i bolju koncentraciju u školi.

Svi učesnici na maratonu nastupajue NA SOPSTVENU ODGOVORNOST.

 • Učešće na planinarskom maratonu je, uz sve dobrobiti, aktivnost povećanog rizika, pa je svaki učesnik maratona odgovoran za svoju ličnu egzistenciju i bezbednost, a očekuje se da doprinese i bezbednosti drugih učesnika Maratona.
 • Organizator neće snositi nikakvu odgovornost u slučaju bilo kakve štete ili ugrožavanja fizičkog integriteta (povrede, smrti…), koji su posledica učešća na maratonu.
 • Svaki učesnik maratona lično je odgovoran za svoje ponašanje i eventualno ugrožavanje ili nanetu štetu drugim licima za vreme maratona
 • Učesnici maratona ne smeju biti pod dejstvom alkohola, droga, drugih opojnih sredstava ili nedozvoljenih stimulativa.

 

Osobe mlađe od 18 godina, na stazi maratona moraju biti u pratnji starije punoletne osobe, roditelja, starijeg brata, sestre, profesora, planinarskog vodiča…

Osobama sa zdravstvenim problemima i starijim osobama pre dolaska na maraton, preporučujemo obaveznu konsultaciju sa lekarom.

 

ODEĆA – OBUĆA – RANAC – OSTALO

Na maratonu se učestvuje u odgovarajućoj opremi, koja omogućava dugotrajan napor u šumsko planinskom ambijentu, po svim vremenskim prilikama.

 • Odeća treba da je laka, komotna, sportska, prilagođena svim vremenskim
 • Obuća treba da je udobna, komotna i razgažena, sa narezanim đonom, a na nogama neka su neke deblje čarape, preporučujemo vunene ili namenske (sportske, planinarske) za ove prilike.
 • Obavezno je na maraton poneti ranac, a u rancu neka se nađe: voda, sok, čaj, sendvič, voće, suva presvlaka i obavezno neka nepromočiva jakna sa kapuljačom ili pelerina-kabanica, za zaštitu od moguće kiše.
 • Duge pantalone ili helanke koje u potpunosti pokrivaju noge, pištaljku, mobilni telefon (sa punom baterijom), zavoj, hanzaplast, kremu protiv iritacije kože…
 • Preporučujemo da zbog strmih uspona i silazaka, iz praktičnih razloga, učesnici koriste štapove za hodanje.

Ovo je vitalni minimum opreme, koju svaki učesnik treba da prilagodi sopstvenim potrebama.

 

HRANA I OSVEŽENJE

Hranu i piće svaki učesnik obezbeđuje sebi iz ranca, a organizator obezbeđuje topao čaj na cilju.

 

PREVOZ DO STARTA – REGULISANJE SAOBRAĆAJA

Za Novosađane preporučujemo gradski autobus broj 74 (autobus za Popovicu), koji polazi sa Železničke stanice u 8:00 sati i staje na svim stanicama duž Bulevara oslobođenja i u Sremskoj Kamenici.

Učesnici iz udaljenih mesta koji organizovano dolaze na maraton svojim autobusima, moći će doći do Popovice – STARTA MARATONA, s tim što se njihovi autobusi po izlasku putnika ne smeju zadržavati na platou Popovice zbog uskog puta i eventualnog problema sa cirkulisanjem redovnog saobraćaja.

 

Svima koji žele da dišu punim plućima, da se druže sa netaknutom prirodom, koji žele da dožive izazove koji će u njima probuditi avanturistički duh i učiniti da se osećaju božanstveno, baš kao i predeli koji ih okružuju, Fruška gora i naš maraton je mesto za njih.