3. Jesenji maraton na Fruškoj gori

Poštovani planinari, maratonci, ljubitelji prirode, zaljubljenici u Frušku goru

Zarazite se prirodom zarad zdravlja – poštujmo prirodu, postignimo nedostižno

 

DOBRO DOŠLI

na 3. JESENJI PLANINARSKI MARATON NA FRUŠKOJ GORI,

u subotu, 28. oktobra 2017. godine

 

Ovaj maraton je zamišljen isključivo kao SPORTSKO-REKREATIVNA MANIFESTACIJA KOJA NEMA TAKMIČARSKI KARAKTER, jer je naglasak na rekreativnoj aktivnosti koja podrazumeva kretanje po šumskom, ponekad i divljem, pojasu brdovite Fruške gore, što će vam sigurno doneti blagodeti i za telo i za um.

Za ovu subotu, 28. oktobra smo odabrali kombinovanu stazu. Prvi, mirniji i blaži deo, da bi vas u drugom delu, kada ste već postigli “radnu temperaturu”, uveli u deo staze koji pripada Ultraekstremnom fruškogorskom maratonu, delu kojim se vrlo retko ide i koji je dosta zahtevan i izuzetno lep. U ovom drugom delu ići ćete stazom sa vrlo strmim usponima i silascima, ići ćete kroz Dumbovački potok, spuštaćete se obezbeđenim pravcem niz Dumbovački slap. To dalje znači, da ćete na ovoj stazi podjednako angažovati sve delove tela, od članaka, preko butina, kukova, do vrata i ramenog pojasa, a da ne govorimo o tome da ćete 28. oktobra zaboraviti na stres i sivu svakodnevnicu koja nam redovno nepozvana kuca na vrata porodičnog doma.

OPIS STAZE:

Start je na Popovici.

Prva kontrolna tačka – Kraljeva stolica. U vašoj kontrolnoj knjižici nosi oznaku KT9.

Druga kontrolna tačka – Brankovac. U vašoj kontrolnoj knjižici nosi oznaku KT21.

Treća kontrolna tačka – Vrata raja. U vašoj kontrolnoj knjižici nosi oznaku KT22.

Četvrta kontrolna tačka – Zmajevac. U vašoj kontrolnoj knjižici nosi oznaku KT23.

Peta kontrolna tačka – Izvor Zvečan. U vašoj kontrolnoj knjižici nosi oznaku KT24.

Cilj je na Popovici.

Ukupna dužina staze je 25,094 km, usponi na stazi 1.188 m / silasci na stazi 1.188 m.

Šta reći, malo kilometara, a velika visinska razlika.

TRACK staze možete skinuti ovde: https://goo.gl/dCrfS6

Da bismo vam omogućili da stazu uspešno prođete, staza će biti otvorena ukupno 8 sati.

Start je u subotu 28. oktobra 2017. u 9,00 sati na Popovici, a Cilj je istog dana u 17,00 sati na Popovici.

MARKACIJE NA STAZI

Od Starta na Popovici, preko KT Kraljeva stolica, pa do odvajanja maratonske staze za Vrdnik, vodi nas markacija: beo krug i crveno srce u sredini.

Od odvajanja redovne-stalne markirane staze za Vrdnik na grebenskom putu, dalje preko Zmajevca do KT Brankovac vode nas grebenskom stazom (pored asfaltnog puta) crveno-bele plastične trake okačene na stazi, i sve vreme se krećemo kontra maratonskoj stazi (kada se okrenete iza vas je markacija beo krug i crveno srce).

Od KT Brankovac do Dumbovačkog potoka i slapa, KT Vrata raja, Malog potoka, vidikovca Gradac, KT Zmajevac, KT Izvor Zvečan, Popovica – cilj, vodi vas markacija beo krug sa crvenim srcem u sredini.

Nastojmo da ovaj naš Jesenji maraton ne bude samo sport i rekreacija, već i ljubav, hobi, lepota druženja…….sve više otuđenih ljudi koje spaja lepota i priroda u njoj.

Pravo učešća na ovoj manifestaciji imaju svi koji se osećaju zdravi i sposobni da mogu da savladaju ovu stazu sa ovom visinskom razlikom, bez obzira na vremenske prilike/neprilike. Savetujemo, povedite i svoju decu na ovu aktivnost i tako ih na vreme usmeravajte na boravak u prirodi i aktivnosti u njoj. Ako borave u prirodi, sprečićete da budu gojazna, bezvoljna, biće zdravija, a imaće i bolju koncentraciju u školi.

Svaki učesnik na maratonu učestvuje NA SOPSTVENU ODGOVORNOST.

 • Učešće na planinarskom maratonu je, uz sve dobrobiti, aktivnost povećanog rizika, pa je svaki učesnik maratona odgovoran za svoju ličnu egzistenciju i bezbednost, a očekuje se da doprinese i bezbednosti drugih učesnika Maratona.
 • Organizator neće snositi nikakvu odgovornost u slučaju bilo kakve štete ili ugrožavanja fizičkog integriteta (povrede, smrti…), koji su posledica učešća na maratonu.
 • Svaki učesnik maratona lično je odgovoran za svoje ponašanje i eventualno ugrožavanje ili nanetu štetu drugim licima za vreme maratona
 • Učesnici maratona ne smeju biti pod dejstvom alkohola, droga, drugih opojnih sredstava ili nedozvoljenih stimulativa.
 • Osobe mlađe od 18 godina, na stazi maratona moraju biti u pratnji starije punoletne osobe, roditelja, starijeg brata, sestre, profesora, planinarskog vodiča…
 • Osobama sa zdravstvenim problemima i starijim osobama pre dolaska na maraton, preporučujemo obaveznu konsultaciju sa lekarom.

            Odeća – obuća – ranac – ostalo

Na maratonu se učestvuje u opremi podesnoj za dugotrajan napor u šumsko planinskom ambijentu, po svakom vremenu.

 • Odeća treba da je laka, komotna, sportska, prilagođena svim vremenskim
 • Obuća treba da je udobna, komotna i razgažena, sa narezanim đonom, a na nogama neka su neke deblje čarape, preporučujemo vunene ili namenske (sportske, planinarske) za ove prilike.
 • Obavezno je na maraton poneti ranac, a u rancu neka se nađe: voda, sok, čaj, sendvič, voće, suva presvlaka (majica, gaće, kapa…) i obavezno neka nepromočiva jakna sa kapuljačom, ili pelerina-kabanica za zaštitu od moguće kiše.
 • Maratonci obavezno moraju da imaju baterijsku lampu (preporučujemo čeonu) sa rezervnim baterijama i duge pantalone ili helanke koje u potpunosti pokrivaju noge, pištaljku, mobilni telefon (sa punom baterijom), zavoj, elastični zavoj, hanzaplast, kremu za ojede…
 • Učesnicima preporučujemo, zbog strmih uspona i silazaka, iz praktičnih razloga, da bi bilo dobro da imaju štapove za hodanje.

Ovo je vitalni minimum opreme, koju svaki učesnik treba da prilagodi sopstvenim potrebama.

Hrana – piće

Hranu i piće svaki učesnik obezbeđuje sebi iz ranca, a organizator obezbeđuje topao čaj na cilju.

PRIJAVE

Primanje prijava i izdavanje kontrolnih knjižica na startnom mestuje na Popovici u subotu 28.10.2017. od 7:00 do 8:45 sati.

             DA BI ORGANIZACIJA OVOG DOGAĐAJA DOBRO FUNKCIONISALA, MOLIMO VAS DA PRIJAVE IZVRŠITE KLIKOM NA SLEDEĆI LINK:

https://goo.gl/L8sp5s

, NAJKASNIJE DO ČETVRTKA 26. OKTOBRA 2017.

PREVOZ DO STARTA – REGULISANJE SAOBRAĆAJA

Za Novosađane preporučujemo gradski autobus broj 74 (autobus za Popovicu), koji polazi sa Železničke stanice u 6:25 sati, i staje na svim stanicama duž Bulevara oslobođenja i u Sremskoj Kamenici. Drugi autobus, broj 72 (autobus za Paragovo) koji polazi sa Železničke stanice u 6:55 sati, i staje na svim stanicama duž Bulevara oslobođenja i u Sremskoj Kamenici. Po izlasku iz ovog autobusa na Paragovu, Jezerskom ulicom morate ići uzbrdo oko kilometa, pa potom izbiti (oko 400 metara) pre Starta maratona na put za Popovicu

Učesnici iz udaljenih mesta koji organizovano u subotu 28.10. dolaze na maraton svojim autobusima, moći će doći do Popovice – STARTA MARATONA, s tim što se njihovi autobusi po izlasku putnika ne smeju zadržavati na platou Popovice zbog uskog puta i eventualnog problema sa cirkulisanjem redovnog saobraćaja.

 

VAŽNO UPOZORENJE!!!

             Strogo se pridržavajte pravila maratona sa kojima se možete upoznati i na sajtu https://www.fruskogorski-maraton.com/, kao i na startnom mestu na dan maratona.

 KOTIZACIJA

            Kotizacija nije naš izbor niti naša želja, ali muka jeste, pa vas molimo da ovo prihvatite kao surovu realnost vremena i prostora na kojem živimo. Kotizacija za učešće na Jesenjem maratonu iznosi:

 • 200,00 dinara za punoletne osobe,
 • 100,00 dinara za osobe mlađe od 18 godina.

            Uplatu obavezno izvršite na tekući račun, zaključno sa danom 27.10.2017. godine. Kotizaciju možete platiti za više osoba jednom uplatinicom.

 Molili bismo vas da uplatnicu popunite na sledeći način:

Primalac: PSD “Železničar” Novi Sad, Trg Galerija 4.

Račun broj: 340-11005885-08

Erste bank a.d. Novi Sad

Svrha plaćanja: Učešća na 3. Jesenjem maratonu

 

Dokaz o uplati (uplatnicu) predajete licu kod kojeg prijavljujete vaše učešća na Maratonu.

Svi koju uplatu kotizacije nisu izvršili do 27.10.2017., uplatu će moći izvršiti gotovinski na dan maratona 28.10.2017. od 7:00 do 8:45 sati.

Zbog naše brojnosti (bolje rečeno malobrojnosti) i obaveza koje imamo na dan starta maratona, MOLILI BISMO VAS DA UPLATA NA DAN MARATONA BUDE ZAISTA IZUZETAN I IZNIMAN OPRAVDAN SLUČAJ.

             Svima koji žele da dišu punim plućima, da se druže sa netaknutom prirodom, koji žele da dožive izazove koji će u njima probuditi avanturistički duh i učiniti da se osećaju božanstveno, baš kao i predeli koji ih okružuju, Fruška gora i naš maraton je mesto za njih.

Budimo vedri, veseli, nasmejani, lepi, srećni i zdravi na ovom 3. JESENJEM PLANINARSKOM MARATONU NA FRUŠKOJ GORI.