Salomon Ultra Glide – bez kompromisa na teškim terenima

Jesen je stigla, nastavlja se akcija po planinama. Razmišljamo o opremi, šta je dostupno ove sezone? Šta još uzeti, dokupiti?

Informacija da je Salomon izbacio novi, za njih potpuno revolucionalni model, pod nazivom Ultra Glide, treba uzetu u ozbiljno razmatranje.

Ultra Glide predstavlja udobnu patiku za duge distance sa debeljim inovativnim slojem pene EnergySurge, koja čini trčanje i po najtežim terenima, lako kao pesma. Jedan potpuno novi nivo udobnosti, kod patika za duge pruge.

Kažu iz Salomona da je patika podjednako dobra, kako za početnike (pruža osećaj mekoće i udobnosti), tako i za zahtevne trail trkače (stopala su maksimalno zaštićena i rasterećena, te se trkači mogu fokusirati na pružanje svog maksimalnog performansa tokom cele trke ili treninga).

Moramo priznati, prijatno iznenađenje od Salomona.

 

Što se tiče testiranja patike Salomon Ultra Glide, imali smo priliku da ih testiramo na različitim planinama i terenima. Od potoka i blata Fruške gore, do staza divokoza na Tari, grebena i skijaških staza Kopaonika, pa do vrtača i oštrog kamenja Suve planine. Bilo je tu makadama, pa čak i asfalta. Jedna potpuno zaokružena priča.Patiku jedino nismo testirali po hladnom vremenu, tj. snegu.

 

Što se tiče tehničkih karakteristika, težina patika je 280 grama (broj 43), visina pete 32mm , visina prstiju 26mm. Drop je 6mm. Đon je Contragrip sa kramponima visine 4mm.

Patika je estetski vrlo privlačna, naročito u svetlo plavoj boji. Vuče vas da je obujete i krenete u planinu. Neverovatno je udobna!

Vrlo je lagana, odgovara standardnoj Salomonovoj specifikaciji brojeva na trećine. Znači, ako ste broj 45, kod Salomona uzimate 45 i 1/3.

Prostora za prste ima dovoljno, čak je i komotnije malo.

Gornji 3D mesh je otporan, fleksibilan i propustan, te noga diše i pri visokoj spoljnoj temperaturi.

Treba obratiti pažnji na pertlanje. Pertle su provereni Quicklace sistem u kombinaciji sa Sensifit Wings krilcima, koje pružaju bolji osećaj obavijenosti gornjišta patike oko stopala. Ukoliko su dovoljno zategnute (naročito u središnjem delu), stopalo je sigurno i fiksirano. Ako se ne stegne dovoljno, postoji mogućnost da će stopalo malo „šetati“.

Na prednjem delu se nalazi zaštita od 360 stepeni, koja ima ulogu da štiti prste od udaraca na tehnički zahtevnim terenima. Tu je i standarni SensiFit sistem, koji dodatno utiče na stabilnost i komfor. Peta je ukalupljena/fiksirana. Tu nema nikakvih problema. Srednji deo đona je napravljen od EnergySurge pene. Ova pena je mnogo mekša i udobnija od pene OptiVibe, korištene kod modela Sense Ride 4. Sada je dosta komfornije prelaziti veće distance i tehnički zahtevnije terene.

EnergySurge pena, iako meka, ima priličnu dozu responzivnosti i podrške. Ne oseća se nepreciznost, kao kod nekih modela drugih proizvođača, sa debelim slojem pene. Kod ovog modela, stabilnost je na visokom nivou.

EnergySurge pena kog trčanja po oštrom kamenje, udarce absorbuje vrhunski i stopalo ostaje zaštićeno. Oduševljeni smo ovim. Bravo za Salomon!

Đon je izrađen po oprobanom receptu, bez potrebe za eksperimentisanjem: Contagrip sa kramponima od 4mm, radi vrhunski na većini terena.

Kombinacija EnergySurge pene u središnjem delu patike i Contagrip đona, čini da je trčanje glatko i udobno. Verovatno i najudobnije, u odnosu na sve dosadašnje Salomon modele patika.

 

Ovaj model odiše fleksibilnošću, pruža dovoljno dobru zaštitu za stopala, udoban je, a opet vrlo upravljiv i veoma stabilan.

Velik korak unapred za Salomon razvojni tim.

 

S obzirom na sve iznete fakte, Salomon Ultra Glide definitivno zaslužuje da bude Vaš izbor za nastavak trkačke trail sezone.

Autori: Aleksandar Radukin i Nenad Sudarov