Featured Image

Dobro došli na 40. planinarski maraton na Fruškoj gori

Poštovani planinari, maratonci, planinski biciklisti, ljubitelji prirode, zaljubljenici u Frušku goru

Zarazite se prirodom zarad zdravlja – poštujmo prirodu, postignimo nedostižno

DOBRO DOŠLI

na 40. Planinarski maraton na Fruškoj gori 22. – 23. aprila 2017. godine

Maraton je sportsko rekreativna manifestacija međunarodnog karaktera, koja nema i ima takmičarski karakter. Na maratonu su svi pobednici koji u zadatom roku savladaju odabranu stazu. Naše geslo je: „Nije važno pobediti druge, važno je pobediti sebe“. Ovo geslo važi samo za one koji učestvuju na stazama dužine do 43 km, a za one koji idu na duže staze od 43 km važi i pravilo ,,važno je pobediti i druge“.

Nedostatak fizičke aktivnosti pogubniji je od alkohola i duvana, obelodanili su i zvanično svetski stručnjaci krajem 2011. godine. Na neslavno, prvo mesto, za nastanak svih bolesti osim zaraznih, Svetska zdravstvena organizacija je upravo stavila nedovoljno kretanje.

Znajući sve ovo, savetujemo Vam, krećite se i samo se krećite, trčite, šetajte, vozite bicikl. Lekar i veliki mislilac, J. Tiso, je još u XVIII veku utvrdio da:

„Pokret po svom dejstvu

može da zameni bilo koje lekovito sredstvo,

ali sva lekovita sredstva sveta

ne mogu da zamene dejstvo pokreta“

 

Danas je Maraton lek, Maraton je sport, ljubav, hobi, lepota druženja… sve više otuđenih ljudi koje spaja priroda i lepota u njoj.

I ovog proleća, nudimo Vam priliku da dokažete sebi da možete da se izborite sa psihičkim izazovima i fizičkim naporima, da pobedite sebe, da poboljšate svoju psihofizičku kondiciju i započnete bitku za zdrav život.

Za ovaj 40. maraton pripremljeno je ukupno 19 staza različite dužine i različitih visinskih razlika, počev od one najkraće od 10,144 kilometara, sa visinskom razlikom od 472 metara pa do one najduže od 133,614 kilometara sa visinskom razlikom od 5.954 metara i sve su one trasirane u brdovitom, šumskom pojasu Fruške gore, koja se nalazi samo na korak od užurbanog i nervoznog grada.

PRIJAVE
Kompletnu proceduru prijavljivanja, obrazac grupne prijave i drugo, možete preuzeti na sajtu Fruškogorskog maratona.
Oni koji nisu blagovremeno obavili proceduru prijavljivanja, to će moći uraditi na startnom mestu na Popovici u subotu 22.04.2017. od 7:00 sati.
Učesnici iz Osnovnih i Srednjih škola, maloletna lica iz sportskih i drugih klubova mogu svoje učešće na maratonu prijaviti grupnom prijavom samo ako na maraton dolaze u organizaciji škole, u organizaciji sportskog ili nekog drugog kluba.
Prijave za učesnike maratona na stazi Radosti i zadovoljstva primaju se na mestu starta do 8:00 sati. Deca učesnici ovog maratona moraju biti u pratnji roditelja ili druge ovlašćene punoletne osobe.

PREVOZ DO STARTA – REGULISANJE SAOBRAĆAJA

U dane maratona, do Popovice (starta i cilja maratona) i obrnuto, maratonce će prevoziti autobusi GSP-a, a polasci autobusa su organizovani u Novom Sadu ispred Železničke stanice i autobuskih stajališta na početku mosta Slobode i centra Sremske Kamenice. Zbog moguće gužve, krenite na maraton malo ranije.
Za decu predškolskog uzrasta i njihove pratioce koji učestvuju na Stazi radosti i zadovoljstva organizovan je poseban prevoz autobusima GSP-a sa polaskom sa Železničke stanice u 7:00 sati, sa stajanjem na stajalištima ispred Mosta Slobode i u centru Sremske Kamenice.

Učesnici iz udaljenih mesta koji dolaze organizovano u subotu 22.04. na maraton svojim autobusima, moći će doći do Popovice – STARTA MARATONA, s tim što se njihovi autobusi po izlasku putnika, koji ne sme trajati više od 2 do 3 minuta, moraju vraćati nazad za Novi Sad na parkiranje. Da bi se ovo moglo ispoštovati, molimo vas da pre uključenja na lokalni put za Popovicu, svi putnici iz gepeka autobusa uzmu neophodne stvari koje će im trebati na stazi maratona, jer na samoj okretnici, kao što smo već rekli, zadržavanje traje samo onoliko koliko putnicima treba da izađu iz autobusa (ne više od 2 do 3 minuta). Imamo još jedno važno saopštenje za Vas – nemojte dolaziti na maraton spratnim i zglobnim autobusima, jer je njihovo kretanje lokalnim putem za Popovicu ZABRANJENO! Po dolasku na cilj cele grupe koja je učestvovala na maratonu vaš autobus može doći po vas na Popovicu.
Autobusi i druga vozila koja budu dan pre maratona dovezla maratonce iz udaljenih mesta, moraju u petak, dan uoči maratona, do 18:00 sati da napuste put za Popovicu i plato na njoj.
Put prema Popovici biće zatvoren u subotu 22.04. od okretnice Vojinovo do Popovice, od 6:30 do 14:00 sati za sva vozila, sem autobusa koji prevoze učesnike maratona.

START

Start maratona je u subotu, 22. aprila u 9:00 sati, na obroncima Fruške gore, na Popovici, 10 km južno od Novog Sada, odnosno 5 km od Sremske Kamenice. Osim Malog maratona Zapad-zapad i Pripravničkog maratona Zapad-zapad.
Start maratona na stazi Radosti i zadovoljstva je na Popovici u subotu 22. aprila u 8:15 sati. Start je iza centralne bine, kao i svih ranijih godina.

 

SPECIFIČNOST NEKIH STAZA

Sa zadovoljstvom Vas obaveštavamo da smo i ove godine dobili sertifikat od Svetske organizacije maratona u planini „ITRA“ iz Lozane za staze:
1. Ultra ekstremni maraton; 134,70 km; 5.810 D+; 6 UTMB poena,
2. Ultra maraton; 108,00 km; 3.660 D+; 5 UTMB poena,
3. Veliki istočni maraton; 81,90 km; 2.800 D+; 4 UTMB poena,
4. Srednji istočni maraton; 59,60 km; 1.880 D+; 3 UTMB poen.

a to dalje znači da su ove staze postavljene i urađene po svetskim standardima i da se na njima mogu održavati kvalifikacione trke za nezvanično svetsko prvenstvo na stazi oko Mon Blana, čiji su start i cilj u Šamoniu u Francuskoj, a staza se proteže i kroz Švajcarsku i Italiju.

Napomena: dužine staza i usponi i silasci su dati po podacima ITRA-e.
Međutim,
naši podaci, posle pet merenja i raznoraznih provera, se malo razlikuju od podataka ITRA-e, i oni su:

1. Ultra ekstremni maraton; 133,614 km; 5.954 D+;
2. Ultra maraton; 107,414 km; 4.269 D+;
3. Veliki istočni maraton; 81,372 km; 3.292 D;
4. Srednji istočni maraton; 59,271 km; 2.253 D+;

Više informacija o trci oko Mon Blana možete saznati na sajtu: www.ultratrailmb.com

  • Na stazu Malog maratona zapad – zapad mogu ići samo oni učesnici, koji mogu u sopstvenoj režiji da organizuju prevoz do manastira Jazak (KT-12), gde je start Malog maratona zapad-zapad u subotu, u 10:30 sati i povratak sa Brankovca, gde je cilj ovog maratona. Kod manastira Jazak se vrši i prijava za ovaj maraton, a na KT-21 Brankovac se overava cilj.
  • Na stazu Pripravničkog maratona zapad-zapad mogu ići samo oni učesnici koji mogu u sopstvenoj režiji da organizuju prevoz do Letenke (KT-14), gde je start Pripravničkog maratona zapad-zapad, u subotu u 13:00 sati i povratak sa Letenke, gde je cilj ovog maratona. Na Letenki se vrši prijava i overava se cilj za ovaj maraton.
  • Učesnici na stazama Ultra ekstremnog maratona, Ultra maratona, Velikih maratona i Srednjih maratona
    po obavljenoj proceduri oko prijava treba da od 8:00, a najkasnije do 8:30 sati uđu u prostor startnog bloka koji je odvojen od prostora starta učesnika na ostalim stazama Maratona.
  • Na stazi radosti i zadovoljstva mogu učestvovati samo deca predškolskog uzrasta, uz pratnju roditelja ili druge ovlašćene punoletne osobe.

VAŽNO UPOZORENJE
Strogo se pridržavajte Pravila maratona koja su vam data u prilogu ovog poziva i čine njegov sastavni deo. Sa pravilima se možete upoznati i na sajtu Fruškogorskog maratona, kao i na startnom mestu u dane maratona.

SMEŠTAJ
Smeštaj se može organizovati na Popovici u sopstvenim šatorima, kolektivnim šatorima, u planinarskim domovima ili na drugi način, ali uz prethodno potvrđenu pismenu rezervaciju.
Povečerje na Popovici u domovima i kampovima je u petak 21.04.2017. u 22:00 sata, kada se gase sva svetla i muzika. Posle 22:00 sata mora zavladati toliko potreban mir i tišina, za dobar san pred napore koji nas sutradan očekuju na maratonu.

INFORMACIJE

Sve informacije vezane za maraton možete dobiti na našem sajtu frm-dev.vagrant.fsd.com.

Svima koji žele da dišu punim plućima, da se druže sa netaknutom prirodom, koji žele da dožive izazove koji će u njima probuditi avanturistički duh i učiniti da se osećaju božanstveno, baš kao i predeli koji ih okružuju, Fruška gora i naš maraton je mesto za njih.

Budimo vedri, veseli, nasmejani, lepi, srećni i zdravi i na ovom 40. Planinarskom maratonu na Fruškoj gori!

Predsednik Organizacionog odbora  40. Planinarskog maratona na Fruškoj gori

                                                                   Milivoj K. Nastasić