Da li je patika Salomon Sense Ride 3 pravi izbor za Frušku goru?

 

Salomon Sense Ride 3 Golden Trail Series LTD Edition stiže sa zadatkom da ispuni sve zahteve trail trkača koji treniraju na različitim terenima i žele patike koje pružaju udobnost, zaštitu, stabilnost i dobar grip. Treća generacija sage zvana Sense Ride, pruža mogućnost uživanja u offroad trčanju, gde vam brzina nije prioritet, ali kalkulacija pretrčanih kilometara jeste. Takođe, daju nam priliku da imamo jedan model patika koje mogu lako da se snađu na tvrdom, mekom, vlažnom ili suvom terenu.

Teren Fruške gore, na kome smo ih testirali, nije bio problem za Salomon Sense Ride 3. Ponudio nam je fantastično uživanje u treningu bez razmišljanja šta nam je na nogama. Patika radi svoj posao. Samo na izuzetno blatnjavoj podlozi smo doživeli nešto slabiji grip, što je i logično. Struktura gaznoga sloja u kombinaciji sa Contragrip® gazištem je ”životno osiguranje” tokom trčanja.

Trčali smo u njima više različitih deonica (od 15 pa do 36 kilometara) uz ogromno uživanje sa optimizovanim središnjim slojem sa Optivibe™ tehnologijom, koja radi kao sistem koji umanjuje vibracije i redukuje potencionalno štetno opterećenje na telo. Za to vreme nismo primetili nikakve promene na đonu, a inovativni poboljšani izbor tekstila gornjeg dela patike je obezbedio bolju zaštitu od prljavštine i grana. Mnogo bolje nego što je to bio slučaj kod modela Sense Ride 2.

Ove patike su pravi izbor za trail trčanje za srednje duge staze (50-80km) zbog udobnosti koju pružaju i odlične prilagodljivosti unutrašnjeg dela patike na raznovrsne terene. Zaljubili smo se u mogućnost da trčimo po različitim terenima (kamenje, zelene livade, tehničke staze, blato…) bez brige o stopalima. Opet, vrlo udobne su i na asfaltu kada postoji potreba da se izađe na njega.To uglavnom nije slučaj sa trail patikama.

 

Prednosti i zamerke

Prednosti:
1. Udobnost – Bilo koji trkač uživaće u njima. Nemoguće je imati problema.

  1. Grip – nudi dobru fleksibilnost i prijanjanje na mnogim terenima zahvaljujući dezenu gazećeg sloja.
  2. OptiVibe – Udobnost bez obzira na kilometre. Ovim inovativnim rešenjem, pozajmljenim iz Salomone serije patika za ulično trčanje, nam je ponuđen sistem koji umanjuje vibracije i redukuje potencionalno štetno opterećenje na telo trkača, čime se znatno i ubrzava regeneracija nakon treninga.

Zamerka:
1. Quicklace – Predugačka vezica, ali se može čuvati u džepu jezika. Realno, u džepu nam nije pravila nikakav problem.

  1. Težina – Nešto teža patika (36gr) u odnosu na prethodnu verziju (to je cena upotrebe OptiVibe tehnologije).

 

Tip trkača

Širok spektar planinskih trkača će kliknuti na Sense Ride 3. Nude brojne aspekte koje mnogi od nas žele od izabranih patika: udobnost, prilagodljivost, zaštitu stopala/pete i dugotrajnost. Trkači – početnici u trejlu će se osećati u njima vrlo sigurno i udobno  na stazama. Razlog je viši profil i srednje potplate + podrška pete, koja pruža veću stabilnost. Ovome moramo dodati sistem SensiFit™ koji nam je savršeno obmotao stopala. Rezultat?

Patika koja će vas lansirati u vaše prvo trčanje u planinu.

Ultra trail trkači treba da razmišljaju o ovoj patici, kao alternativa znatno skupljem modelu S/Lab Ultra 2. Pored prilagodljivosti i komfora, OptiVibe tehnologija pruža dobru redukciju stresa prilikom brojnih kontakata pete i podloge. U potpunosti je ispunila zadatak redukovanja i smanjenja pojave bola u zglobovima, uprkos nagomilanom mišićnom zamoru.

To je patika za trkače srednje težine, koji ne traže brzinu. Tačno je da OptiVibe peta u kombinaciji sa OrtoLite uloškom pruža određenu reaktivnost. Taj OptiVibe jastuk na peti je karakteristika u kojoj smo mogli da uživamo tokom trčanja. Možete pregaziti veliki broj kilometara u njima, a da ne osetite nikakve probleme.

Bitna napomena je da ova patika ima izuzetnu stabilnost i preporučujemo je ljudima koji imaju neutralni stil gaženja, ali i umerenim pronatorima. Trkačima početnicima preporučujemo da testiraju svoj stil (tip) gaženja u specijalizovanim radnjama. Ovo je izuzetno bitno kod trčanja traila, jer sprečava potencijalne neprijatnosti ili povrede.

 

Distanca

Ovo nije patika koja će svojim dizajnom i dropom od 8mm (nagib peta/prsti je 27mm/19mm) biti vaš prvi izbor za realizaciju brzinskih kratkih treninga/takmičenja, ali će stvoriti nezaboravno pozitivan osećaj prilikom vašeg prvog susreta sa šumom u njima.

U trkama na srednje dugim distancama (50 do 80 kilometara), one bi mogle biti izvanredan izbor. Izbor materijala od kog je izrađeno gornjište patike je malo deblje nego u prethodnoj verziji. Ovo treba posmatrati kao pozitivan ishod, jer nam pruža veću zaštitu od spoljnih elemenata. Potrebno je duže vreme za ulazak vode u samu patiku kada prelazite reku ili zakoračite u lokvu. Potencijalno se u vrelim danima može očekivati stvaranje problema kod onih trkača koji su skloni pojavi plikova na stopalima/prstima. Tokom testiranja mi nismo imali takva neprijatna iskustva, nego smo sa prelaskom sve većeg broja kilometara u njima konstantno imali onaj osećaj lakoće i udobnosti, kao prilikom prvog susreta sa njima.

Vrsta terena

Fruška gora sa svim njenim šumskim stazama, kombinovanom podlogom, tehnički zahtevnijim usponima i silascima po suvom i kišnom vremenu, nisu bili težak izazov za Sense Ride 3 Golden Trail Series LTD Edition. U svim ovim uslovima, ova patika nam je pokazale svoje najbolje performanse. Mali osećaj nelagodnosti u smislu slabijeg gripa se osetio prilikom izuzetno vlažne/blatnjave podloge, kada su se kranponi utopili u glib. Za pomenutu podlogu je SpeedCross 5 ili S/Lab SG serija neprikosnoveni vladar. Po šumskim stazamai manje zahtevnom tehničkom terenu, uspeli smo da trčimo visokim ritmom јер u tom trenutku inovativnost u obliku OptiVibe-a u prvi plan ističe stabilnost i reaktivnost treće generacije SR 3. Osećaj prilikom trčanja nizbrdo je sličan osećaju trčanja po asfaltu. Pad od 8mm nas ne favorizuje prilikom spusta strmim padinama gde je tehnički zahtevan teren, jer tu obično prvo ulazimo sa petom, koja je ukalupljena u jastuk OptiVibe-a. To je vrsta materijala koja je izuzetno komforna za stopalo, ali sa osećajem čvrstine koji nam omogućava sigurno kretanje po različitim podlogama. Pored ovoga, u đon je ugrađen i Profeel sloj, koji štiti svod stopala od oštrih stena.

Snaga mišića koju želite da iskoristite prilikom trčanja uzbrdo u potpunosti će se prenositi na podlogu i guraće vas napred. SensiFit tehnologija omogućava da stopalo bude lepo obavijeno, nožni prsti su vam upakovani i ništa ih ne iritira/žulja.

Trajnost

Na prvi pogled izgleda kao čvrsta patika, napravljena da se sa njom istrči mnogo kilometara, što i jeste važna osobina Sense Ride 3 serije. Zaslužuje pozitivnu ocenu jer ni jedan od delova patike, nakon istrčanih 300km, nije istrošen. Gornji deo ostaje netaknut, uprkos uslovima koji su bili na treninzima. Golim okom, gornjište je i dalje u savršenom stanju, nazubljeni đon ima očekivano habanje unutar pređenih kilometara, a ni inovativni OptiVibe nije izgubio sposobnost upijanja udara/vibracija.

 

Ocena u jednoj rečenici

Salomon Sense Ride 3 spadaju među najbolje univerzalne trejl patike na tržištu, namenjene svakodnevnim treninzima i trkama srednje dužine na većini planinskih terena.

Za kraj, da odgovorimo na pitanje koje je i naslov ove recenzije.

Da, Salomon Sense Ride 3 predstavlja odličan, skoro idealan izbor za Frušku goru. Većini trkača rekreativaca ona pruža apsolutno sve osobine valjane obuće za trail. Dobra je za početnike, kao prva patika za trail. Opet, dobra je i za redovno nizanje kilometara prilikom jakih treninga sa predvidljivim ponašanjem bez neprijatnih iznenađenja.

U svakom slučaju, Sense Ride 3 je onaj par patika koji vam uvek dobro dođe, koji ćete najčešće vaditi iz ormara, sa kojim pokrivate najširi spektar terena i vremenskih uslova. To je ona sigurna karta za koju znate da vas neće izneveriti.

 

Autori: Nenad Sudarov, Vladimir Gvozden, Aleksandar Radukin