Salomon Pulsar Trail Pro – Recenzija

Uzorak: muški model vel 42⅔ / 257 g

Visina đona: peta 31mm / 25mm prsti

Heel Drop (nagib): 6mm

Pronacija: Neutral

Foot Strike (stil gaženja): Forefoot/Midfoot Strike, Heel Strike

 

Uvod

Salomon Pulsar Trail Pro donosi novinu na stazi, tačnije kombinaciju reakcione ploče, smeštene u središnjem delu patike i Energy Surge pene. Patika ima Energi Blade TPU ploču, Energy Surge penu i već provereni gumeni Contagrip đon za sve terene, što pruža ogromnu dozu samopouzdanja i toliko željenu brzinu, tokom offroad avantura. Energy Surge pena je mešavina EVA i Olefin pene, i kao takva je otporna, izdržljiva i reaktivna. Sve ovo je uklopljeno u savršenu kombinaciju Energy Blade TPU ploče i zakrivljenom “R-Camber geometrijom“ srednjeg đona, što rezultira osećajem propulzije unapred uz veliku stabilnost na neravnom terenu.

Za bezbednost i “race ready“ izgled, Pulsar Trail Pro ima gornji deo izrađen od tankog mrežastog materijala i Salomonov prepoznatljiv i u praksi proveren Quicklace sistem pertlanja. Sve ovo obezbeđuje sigurno držanje stopala uz dovoljno prostora za prste. Meka elastična tkanina, koja čini gornju konstrukciju patike, tzv. “čarapa patike“, pruža zaštitu od ulaska kamenčića/trunja u obuću. Sve u svemu, Salomon Pulsar Trail Pro je odmah do premium Salomon modela iz serije S-Lab, koja pruža punu zaštititu za stopalo trkača na sredne dugim trail trkama.

Prvi utisak

Patika izgleda “brzo“, lepog je dizajna, na osećaj je lagana, ima udoban jastuk ispod stopala, koji je primetan čim je obujete.

Veličina/Fit je nešto veća nego kod ranijih modela (svi moji prethodni Salomon modeli su bili 43⅓), prostora za prste ima dovoljno (imam uzak tip stopala).

Đon

Salomon Pulsar Trail Pro pripada redu brzih reaktivnih patika. Tokom testiranja, pružila je visok nivo zaštite stopala na terenu Fruške gore i kombinovanoj kamenoj podlozi planine Rtanj. ContraGrip tehnologija izrade gumenog đona, sa poznatim dezenom i kramponima od 4mm visine, pruža odličnu trakciju, kada se trči po mokrom ili suvom: asfaltu, zemljanoj podlozi i sitnom kamenju. Odlično se pokazala na usponima, jer forsira trčanje na prednjem delu stopala, bez neprijatnog osećaja “trnjenja/peckanja stopa“. Mali osećaj nelagodnosti, u smislu slabijeg gripa, se osetio prilikom izuzetno vlažne/blatnjave podloge, kada su se kranponi utopili u glib.

Sedišnji deo

Energy Surge pena korišćena za središnji deo patike je lagana i reaktivna, te u kombinaciji sa Energy Blade TPU pločicom i R-Camber geometrijom daje fantastičan osećaj. Ovaj duo je obezbedio odličan povrat energije uz pravu meru stabilnosti, tokom trčanja na različitim terenima. Ne bih rekao da vas patika doslovce “gura napred“, kao kod nekih drumskih modela sa karbonskom pločicom, ali vas prijatno naginje “unapred“ na prednji deo stopala. U prednjem delu patike, prostora za prste, ima dovoljno (ja imam uzak tip stopala i savršeno mi odgovara).

Gornji deo patike

Ovde je primetna pozajmica EndoFit tehnologije primenjena ranijih godina u S-Lab seriji, prilikom dizajniranja i izrade gornjeg dela patike. Ona omogućava da je sam jezik patike integrisan u “čarapu“ i da savršeno prijanja gornjem delu stopala. Poseban je izazov momenat obuvanja i skidanja patike (mali uzak otvor na “čarapi patike“). Uprkos ovome, “čarapa“ je odlično sačuvala unutrašnjost patike od svake prljavštine/trunja, a gornji deo savršeno obavija stopalo zahvaljujući Quicklace sistemu pertlanja i EndoFit tehnologiji. Za punu sigurnost i brzo pertlanje je zadužen Quicklace sistem. Mana Quicklace sistema : nemojte ga previše stezati, zbog rizika od prevelikog pritiska.

 

Zaključak

Salomon Pulsar Trail Pro je patika koja pruža vrhunsko uživanje, jer uspešno balansira između potrebne mekoće i čvrstoće, a opet je veoma stabilna i pored sve svoje udobnosti. Napominjem, ja sam ih testirao na podlozi  planina Fruške gore i Rtanj, u period avgust-novembar.

Zahvaljujući širokom đonu, tj. ‘’širokoj platformi za sletanje’’, patika uliva samopouzdanje na brzim deonicama, čak i kada ste suočeni sa naglim oštrim skretanjima. Pri tome, pruža odličnu zaštitu za stopala i kolena. Trail trkači koji traže brzu patiku na uzbrdicama i sigurnu/upravljivu patiku na nizbrdicama, a razmišljaju o trail trkama srednje dužine, treba da uvrste Pulsar Trail Pro u uži izbor. Definitivno nisu moj ‘’prvi izbor’’ za nastup na teškim zahtevnim tehničkim terenima, ali uspešno ‘’eliminišu svaku neprijatnost trčanja po grubom  terenu’’.

Lično, ja sam uživao trčeći u ovom modelu. Mislim da su Energy Blade TPU pločica i Energy Surge pena uz R-Camber geometriju dobitna kombinacija!

Oni koji su zabrinuti za mali otvor “čarape“ gornjeg dela patike, preporučujem da razmotre nabavku osnovnog modela Pulsar Traila, kao opciju sa tradicionalnim dizajnom, ali sličnim osećajem “za pod nogu.“

 

Autor: Nenad Sudarov

Patike ustupio: Beosport